3e week Suriname
Ik ben hier nu al 3 weken en de tijd vliegt om. Daarom is het weer tijd om iedereen op de hoogte te stellen van mijn avonturen. Deze week is onze tweede week van stage. Ik begin steeds meer te wennen hoe ze hier werken en begin het ook leuk te vinden. De patienten beginnen je te leren kennen en de mensen die er werken doen ook aardiger. Er zijn in het ziekenhuis ook heel veel andere Nederlandse en Belgische studenten die stage lopen en dat is erg gezellig. Ik moet wel wennen aan de taal die ze hier spreken. De meesten kunnen ook Nederlands, maar er zijn ook wat patienten (voornamelijk de ouderen) die ik echt niet kan verstaan en zij mij ook niet. Dat is echt lastig, gelukkig zijn er zusters die me dan wel willen helpen met vertalen. Ik hoop dat ik het taaltje binnen de 3 maanden wel wat beter ga leren. Er zijn ook inmiddels al 2 patienten dood gegaan. Eigenlijk heel plotseling. Hier had ik nog niet echt ervaring mee gehad. Ik had verwacht dat ik dat heel moeilijk zou vinden, maar dat valt erg mee. Nu maar hopen dat volgende week niet nog een gaat, want dan houden we echt geen patienten over. De eerste week zag ik soms maar 2 patienten, gelukkig deze week wel wat meer en zijn we nog druk ook.
Afgelopen zondag was het carnaval en hebben we via mensen uit de buurt te horen gekregen dat ze het hier ook vieren. Die avond zijn we daar heen geweest en het was echt super leuk. Echt het braziliaanse carnaval. Veel veren, kleuren en lekkere dansmuziek. Verder heb ik gsteren weer een lekker restaurantje geprobeerd. Ik wil eigenlijk elk weekend een nieuwe proberen zodat ik erg veelzijdig heb gegeten. Ik begin steeds meer te wennen aan het eten hier alleen af en toe vergeet ik dat sommige dingen wel erg heet van smaakzijn. Daarna zijn we met de groep wat wezen drinken en daarna naar het cafe van vrijdag geweest. Helaas is daar mijn mobiel gestolen, dus voor iedereen die me op mijn Surinaamse nummer probeert te bereiekn is dat niet meer mogelijk. Zodra ik een nieuw nummer heb zal ik het laten weten. Ik baal er echt van want ik ben nu alle nummers kwijt. Gelukkig zal het met de verzekering wel goed komen.
Vandaag zijn we met stage naar Parabello geweest. Dit is een meer waar je lekker in je hangmat kunt rusten en zwemmen. Het weer was bijna goed, helaas af en toe een regenbui. Het was echt super leuk. We mochten mee omdat de trimgroep van het ziekenhuis waar wij stage lopen dit uitje had geregeld. Het is de bedoeling dat Tom en ik elke vrijdag van de maand de trimgroep gaan begeleiding met de loop op het terrein. Om zo mensen bewust te maken van het bewegen. De reden waarom wij mee mochten was om zo de groep wat beter te leren kennen. Nou dat hebben we gedaan. Wat een grappige groep is dat. Ik vond het ook heel erg leuk om eens alleen onder de echte Surinamers te zijn. Aanstaande vrijdag is onze eerste loop. Dit is dan gelijk ook een warming up voor de avond vierdaagse. Die houden ze hier ook alleen met wat meer kilometers. We hoorden dat de langste ongeveer 25 kilometer is. Nu maar hopen dat ik het volhou. Het is hier een groot feest als je meeloopt, dus ik ben erg benieuwd. Ik ga nu afronden, want ik heb vanavond een feestje en moet me nog opfrissen. Aankomende week staat tot nu toenog niets op de planning. Als er verandering in komt zal ik het direct laten weten.
Leuk reisverslag, Fleur. Alleen wel jammer dat je mobiel gestolen is.
Met de avondvierdaagse daar kun je vast trainen voor Nijmegen. Dat wilde je toch zo graag eens doen!!!!!!
lifs Laura
haha grappig dat je zegt dat je er al aan begint te wennen dat er mensen dood gaan, je hebt er heel onchalant opgeschreven! grappig. en zonde dat je telefoon gejat is! die surinamers zijn niet te vertrouwen.....;-) nou heel veel plezier weer de komende tijd met in je hangmat hangen, in de zon liggen, lekker boeken lezen en natuurlijk je stage!
dikke doei!